Varningssignalerna: Här är första tecknen på utbrändhet

Att vara företagare innebär att hela tiden sträva efter nya mål och framgångar. Men framgång har, som det bekant heter, ett pris. I en tid då stressrelaterade sjukskrivningar ständigt slår nya rekord gäller det att vara uppmärksam på hur man mår. Här är de första tecknen på utmattningssyndrom och några tips på hur man undviker att gå in i väggen.

ANNONS FRÅN CLAS OHLSON: Nu får alla företagare rabatt på allt i butiken. Läs mer här.

Sömnproblem: Man har svårt att somna och man vaknar flera gånger per natt. Det är svårt att varva ned när man ska sova.

Man uppfattar andra som ”långsamma”: Man är väldigt fokuserad på att vinna tid att de som låter saker och ting ha sin naturliga gång uppfattas som slöa.

Fysiska besvär: Kroppen är på helspänn hela tiden. Även när man tar det lugnt framför TV:n upplever man rastlöshet och oro.

Orimliga prestationskrav: Kraven på sig själv är väldigt höga och allt man gör måste bli jättebra. En känsla av misslyckande om man inte hinner med det man tänkt hinna med under en arbetsdag. Ord som ”måste”, ”borde” och ”skulle” upprepas ofta.

Ökad eller minskad aptit: Matvanorna är inte de bästa vid stress. En del äter inte alls på grund av tidsbrist medan andra äter för snabbt eller för mycket.

Lyssnar man inte på kroppens egna signaler kan det gå så långt att man drabbas av utmattningssyndrom. För att hålla en sund relation till sig själv är det bra att tänka på vissa saker:

Försök att sova ordentligt: Ingen mobil, dator eller padda i sovrummet. Sovrummet ska vara en fristad från skärmar och andra stressframkallande föremål.

Ta bort störningsmoment från jobbet: För att kunna arbeta effektivt behöver man kunna fokusera, vilket kan vara svårt med Facebook, Youtube eller annat uppe på datorskärmen.

Mikropauser: Korta pauser där man ställer sig upp och kanske bara traskar runt på kontoret är viktigt för att kunna bibehålla lugnet.

Motion: Här behöver man inte sätta upp mål utan det räcker med 20-30-minuterspromenader i naturen där man bara går och tänker på ingenting. Fokus ska ligga på återhämtning och inte på prestation.

ANNONS FRÅN CLAS OHLSON: Nu får alla företagare rabatt på allt i butiken. Läs mer här.