Så snuskigt är ditt tangentbord – och så håller du det rent

Oftast försöker vi människor undvika kontakt med ”bakteriehärdar” av olika slag. Det kan handla om att undvika offentliga toaletter, trappräcken och andra utrymmen där många människor vistas. Men vad många inte vet är att den största bakteriehärden finns rakt framför dig. Ditt tangentbord.

På frågan ”vilket är det snuskigaste stället på ditt kontor?” skulle nog de flesta svara toaletten. Alla på kontoret använder den och då kan det bli lite sisådär med hygienunderhållet.

Men faktum är att den snuskigaste platsen på ditt kontor är den du just nu sitter och knappar på, nämligen ditt tangentbord. Tidningen Expressen jämförde bakterieprover från fem toalettsitsar och fem tangentbord. Du kan nog ana vad som hände sen.

Testerna visade att toalettsitsarna klarade sig utan vidare anmärkning och fick betyget ”godkänt”, vilket innebär att toalettstolarna var så pass rena att man skulle kunna laga mat på dem.

Med tangentborden var det dock annat ljud i skällan. Stoppar man fingrarna i munnen efter att ha skrivit på tangentbordet riskerar man att bli sjuk. Därför är det väldigt viktigt att vara noggrann med sin handhygien.

– Vi kommer dagligen i kontakt med bakterier som kan göra oss sjuka. Det är som att spela rysk roulette, säger Charles Gerba, professor i arbetsmiljövetenskap på universitetet i Arizona.

Så hur gör man då för att skydda sig mot bakterierna på tangentbordet?

  • Tvätta händerna med tvål innan du sätter dig vid datorn
  • Vänd tangentbordet upp och ned och skaka bort alla smulor och hudrester. Duger inte det kan man dammsuga tangentbordet eller blåsa på det med en hårtork utan värme.
  • Torka av tangenterna med en fuktad mikrofiberduk. Är du extra noggrann kan du torka av tangenterna med isopropanol som går att köpa på apoteket. Spreja aldrig direkt på tangentbordet utan enbart på duken.