Löneförhandlingsknepen som chefen inte vill att du ska veta

Att löneförhandla är något många fasar för, men ändå vill de flesta ha en högre lön. Hur ska man då gå till väga för att få chefen att plussa på några hundringar på lönen?
Här är knepen som kommer göra dig till vinnaren i förhandlingen.

När tiden för löneförhandling närmar sig kanske även nervositeten och osäkerheten kryper på. Det kan vara att man plötsligt inte litar på sin arbetsförmåga eller att man helt enkelt inte vill ta fighten.

Då ska man skaka av sig de tankarna och sträcka på sig – för det kan finnas mycket att hämta bara man löneförhandlar rätt.

Här är de bästa knepen.

1. Vad är ditt marknadsvärde?
Det finns alltid riktlinjer för vad du i din position förtjänar för lön. Om du tillhör ett fack är det ett ypperligt tillfälle att ta hjälp av dem – de har stenkoll på marknaden och branschen.

via GIPHY

2. Lista orsaker.
Innan mötet är det bra att du själv tänker ut varför du ska få löneförhöjning. Gör en lista på orsaker till att din lön ska höjas – som att du till exempel har fått fler arbetsuppgifter nu än senast lönen sattes.

3. Be om mer än du vill ha.
När du ska framföra ett förslag på lön till chefen ska du höja ribban. Ta den lönen du skulle vara nöjd med – och höj den med 2000! Din chef kommer komma med ett motbud, och då finns det en chans att mötas på mitten.

via GIPHY

4. Vänta in förslag från chefen.
Låt chefen ge ett lönebud först. Den som sitter på andra sidan bordet kanske har ett högre bud att komma med än du själv – och då är det ju bara att tacka och ta emot!

via GIPHY

5. Se ett ”nej” som en möjlighet.
Bli inte avskräckt om chefen kontrar med ett ”nej” till ditt löneförslag. Det betyder bara att ni nu håller på att förhandla, och förr eller senare kommer du få ett ”ja”. Därför är det också bra att komma ihåg punkt 3 – var inte rädd att dra till ordentligt.

via GIPHY

6. Gör upp en utvecklingsplan.
Efter första löneförhandlingen kan det vara bra att tänka långsiktigt – hur kan jag få till en ännu bättre förhandling nästa gång? Be om att göra upp en utvecklingsplan där du tillsammans med chefen gör upp med vad du kan utveckla. Då är det bara att bocka av och visa upp vid nästa förhandlingstillfälle.

7. Försök ta del av andra förmåner.
Om förhandlingen inte riktigt når dit du önskade kan du alltid försöka fiska efter andra förmåner. En betald mobilräkning, friskvårdspengar eller varför inte en leasingbil.

via GIPHY