Här är de viktigaste datumen att känna till som företagare

Att driva företag innebär att ha koll på mycket. Det är löner som ska betalas ut, deadlines som ska hållas, möten, luncher och fakturor. En inte helt enkel uppgift som synes. För enkelhetens skull har vi därför tagit fram en liten lathund med de viktigaste datumen att hålla kollo på under 2017. Skriv ned i kalendern!

JANUARI
10: Förklara för sjuttonde gången om hur jul och nyår  firades när den siste anställde kommer tillbaka från Thailands-semestern.
31: Sista dagen att lämna kontrolluppgift för inkomståret 2016.
31: Har man ett företag som utför rot- och ruttjänster och fått betalt före årsskiftet, så måste utbetalning begäras senast senast 31 janauri. Skickar man in begäran senare än så får man ingen utbetalning.

FEBRUARI
6: Inkomstdeklaration 2 öppnar sin e-tjänst så från och med nu är det fritt fram att deklarera.
13: Räknar man med att få betala mer än 30 000 kronor mer i skatt än vad som beräknas ska denna summa betala senast den 13/2.
20: Sköta hela företaget själv då alla anställda är hemma med sjuka barn.

MARS
1: Skicka ”alla”-mejl om att det nu är dags att skicka in sina semesteransökningar för att undvika kaoset från förra året.
13: Om det i slutskattebeskedet stod att man skulle betala skatt är detta sista datum att göra det.

APRIL
15: Skicka en sista påminnelse om att det är fem dagar kvar tills alla semesteransökningar ska vara inne. Hittills inkomna: 0.

MAJ
3: Om man räknar med att få betala mindre än 30 000 kronor i skatt än vad som beräknas ska denna summa vara betald den 3 maj.
22: Förklara för alla anställda att fredagen efter Kristi Himmelsfärd INTE är klämdag. Äta lunch själv.

 JUNI
5-6: Jobba helt själv då det är nationaldag och alla tog kompledigt måndagen den 5 för att åka till landet.
30: Den sista juni är den absolut sista dagen då den preliminära inkomstdeklarationen för 2016 ska ha kommit in till Skatteverket.

JULI
3: Väljer man att deklarera på gammalt hederligt vis, via papper, ska ha lämnat in sin inkomstdeklaration 2 senast detta datum.
15-31: Ha semester. Kanske. Troligtvis inte. Mer troligt: ta hand om verksamheten helt ensam då alla andra har semester.

AUGUSTI
1: Väljer man istället att deklarera via Skatteverkets e-tjänst är det den första augusti som är sista dagen att ha skickat in sin inkomstdeklaration 2.
18: Ha kickoff.

SEPTEMBER
5: Skicka ”alla”-mejl om att det nu är dags att meddela vilka dagar man tänkt vara ledig under jul.

OKTOBER
Ingenting händer i oktober. Allt är bara grått.

NOVEMBER
9: Skicka en sista påminnelse om hur viktigt det är att meddela om julledighet. Antal besked hittills: 0.

DECEMBER
15: Strax före jul skickar Skatteverket ut sitt slutskattebesked. Om man fått kvarskatt så har man minst 90 dagar på sig att betala.
21: Ta farväl av alla anställa som går på julledighet. Jobba ensam resten av årets dagar.

Fotnot: Datumen för deklarationer och dylikt gäller för aktiebolag och föreningar som omsätter mellan 1-40 miljoner kronor per år vars räkenskapsår slutar i december och är hämtade från Skatteverkets hemsida.