Massera denna punkt på foten och häpna över vad som händer med kroppen

Att massage är skönt kommer kanske inte som en nyhet. Men att bota stel nacke och huvudvärk genom att massera utsidan på benet är nog en nyhet för de allra flesta.

Faktum är att knepet är flera tusen år gammalt och härstammar från en gammal kinesisk medicinsk lära som kallas akupressur. Det innebär att man med hjälp av tryck på olika punkter kan lindra smärtor i kroppen.

En av punkterna som kontrollerar spänningar i nacke och huvud kallar GB 39 och sitter strax ovanför fotknölen på utsidan av benet. Ja, det stämmer.

Det här knepet är perfekt för alla som jobbar större delen av dagen vid en dator eller om man spänner nackmusklerna ofta, till exempel vid stress om man har en hektisk vardag.

Så här går det till:

Sök med tummen upp längs benet. Punkten sitter precis bredvid benet.

1200x630_fotknol

Håll ett tryck på punkten under cirka en minut.

Fokusera på att ha en lugn och djup andning.

Öka långsamt trycket om det inte gör ont.

Försök slappna av i musklerna.

Minska långsamt trycket.

Massera sedan punkten några sekunder efteråt.

Utöver att bota huvudvärk och stel nacke hjälper tryck på punkt GB 39 också till mot stelhet i hela kroppen samtidigt som den kan lätta på tryck mot inre ögonvrån och näsan.

Är det bökigt att nå så långt ned på benet? Misströsta inte, det går nämligen att släppa på spänningar i nacke och huvud även via handen. Då via punken LI 4, som sitter på handen, längs med pekfingret.

1200x630_tummefinger

Samma procedur gäller här. Håll trycket i en minut, fokusera på andningen, öka trycket så länge det inte gör ont, släpp sakta och massera litegrann efteråt.

Akupressur är nära besläktad med akupunktur och hjälper vid lindrigare smärtor. Har man mycket ont är det alltid bäst att kontakta en läkare.

Det här är något att prova så snart jag kommer hem från jobbet! Dela gärna klippet med dina vänner som kanske de också kan bli av med sina stela nackar.

Bildkälla: Youtube