Forskare: Svär dig till framgång på jobbet

Har du svårt att hålla tungan rätt i mun när nätet på kontoret slutar fungera eller när skrivarpapperet fastnar i skrivaren? På jobbet kan det faktiskt vara till din fördel att svära, skriver BBC.

De allra flesta av oss försöker vara skärpta på jobbet. Hela och rena kläder, inget slarv och ett bra språk. Men i själva verket kan en och annan svordom hjälpa en att klättra på karriärstegen. I alla fall om de används på rätt sätt, enligt en brittisk studie.

Studien gick ut på att en man tog jobb på en postorderfirma i England. Till en början hade mannen svårt att passa in i gruppen socialt, han hade svårt att få vänner på nya jobbet. Men efter att ha svurit åt en kollega kunde han notera en förändring – folk blev vänligare mot honom och han accepterades av sina nya kollegor.

Vad kan man då dra för lärdomar av studien? Jo, att det helt enkelt är lättare att passa in i en grupp om man använder svordomar då och då. Personer i ens närhet uppfattar en som mer tillgänglig och folklig.

– Att svära på jobbet är knappast ett krav för att bli befordrad, men att kunna komma sina medarbetare nära är det. I många sammanhang kan svordomar vara ett bra sätt att knyta an till människor, säger Yehuda Baruch, en av studiens författare, till BBC.

Det gäller emellertid att välja sina ord noga. Svordomar förknippas lätt med ilska, uppgivenhet och dålig stämning. Det är ingenting man vill bidra till på sin arbetsplats, så svordomar bör med fördel fällas enbart i positiva sammanhang.

Det finns dock ett gyllene exempel på när det kan vara ett bra läge att svära åt en kollega. En australiensisk journalist, som valt att vara anonym, skrek både det ena och det andra åt sin chef efter en tuff arbetsdag där hon bland annat svimmat under en presskonferens.

– Jag är glad över att jag skrek åt honom. Svordomarna belyste hur förbannad jag var på honom. Det var oproffsigt gjort men min chef sa vid ett senare tillfälle att han respekterade mig mer efter vårt telefonsamtal. Jag tror det fick honom att inse att jag inte var en robot, säger kvinnan till BBC.