Forskare: Det händer i kroppen om du tar en tupplur på kontoret

Sova på jobbet? En tanke som säkert lockar men ändå ganska avlägsen för de allra flesta av oss. Men en studie visar att en tupplur på kontoret faktiskt kan hjälpa oss att prestera bättre på jobbet, skriver University of Michigan på sin hemsida.

Det blir allt vanligare bland vuxna att inte sova en hel natt. Det kan leda till sämre uppmärksamhet och minne men även utmattningssymptom. Därför undersökte en grupp doktorander vid University of Michigan hur en tupplur mitt på dagen kan påverka arbetsprestationen.

Studien gjordes vid University of Michigan och gick ut på att man lät 40 deltagare, mellan 18 och 50 år, utföra uppgifter vid en dator och svara på frågor om deras humör och trötthet. Sedan valde man slumpmässigt ut några deltagare som fick krypa till kojs en timme medan övriga deltagare fick titta på tv. Alla deltagare hade sovit efter ett schema i tre dagar innan de deltog i studien.

Efteråt fick alla deltagare utföra samma uppgifter och svara på samma frågor som innan. Resultaten visade att de som sovit hade lättare att koncentrera sig på de kluriga frågorna till skillnad från de som inte sovit som blev frustrerade över uppgifterna.

Tillsammans med tidigare forskning om sömnbrist visar den här studien att sömn är viktigt för att kunna kontrollera negativa känslor.
– Resultatet visar att tupplurar är en fördel för människor som kanske behöver vara produktiva under en längre tid då sömn ökar uthålligheten genom svåra och utmanande uppgifter, säger Jennifer Goldschmied, studiens huvudförfattare och doktorand i psykologi vid University of Michigan.

Dela artikeln om du också vill börja ta en tupplur på jobbet.