Experten: Så ska du sitta för att undvika ont i ryggen när du jobbar

Det är tyvärr väldigt vanligt med ryggproblem idag. Jag har själv ont ganska ofta, speciellt efter en lång arbetsdag när jag suttit mycket vid datorn.

Men det finns metoder för att undvika ryggsmärta. Här är expertens tips för din rygg när du jobbar.

Först och främst: Sitt mindre och stå mer.

– Gjorde folk det är jag övertygad om att de skulle slippa få värk. Egentligen onödiga besök hos naprapater och sjukgymnaster skulle minska, liksom användningen av smärtstillande medel, berättar Jan-Erik Ståhl, ergonom och arbetsmiljökonsult, för tidningen Publikt.

I början kan en del tycka att det är tröttande att stå upp och arbeta vid datorn. Många som provat klagar på att de får ont i ländryggen.

– Förklaringen är man kan få en slags träningsvärk, men det räcker faktiskt att stå 20 minuter då och då för att träna upp sig, säger Jan-Erik Ståhl. Meningen är heller inte att man ska stå och arbeta fyra timmar i sträck, utan att man ska byta arbetsställning.

Han berättar också att många gör fel när de står upp och jobbar, eftersom de inte höjer skrivbordet tillräckligt mycket. För bästa resultat ska man höja det så att man får ett ordentligt stöd för armarna så att lite av kroppstyngden kan läggas på bordet.

När man väl sitter ner är det också viktigt att tänka på ställningen. Det finns två skolor bland ergonomerna, som skiljer sig lite åt. Vissa tycker att vi ska stödja kroppen så mycket som möjligt på ryggstödet, medan andra tycker precis tvärtom.

Jan-Erik Ståhl tillhör den andra skolan. Han vill att vi ska lämna ryggstödet och sitta lite längre fram på stolen, tippa stolsdynan något framåt, ha benen under oss och bara tårna i golvet. Då är det inte stolen utan musklerna som håller upp oss.

– Det är samma ställning som när man sitter i en hästsadel. De som rider vet att det är en bra träning om man har problem med värk i nacke och rygg, säger han.

Tänk också på hur du använder musen. Om du ofta har ont i nacke och skulderblad på höger sida kan det bero på hur du håller musen. Istället för att ha den till höger ska du placera den framför dig, mellan tangentbordet och magen.

Brukar du ha ont i ryggen? Eller känner du någon som har det? Dela gärna den här artikeln med dina vänner.