Detta händer med din kropp om du går från jobbet klockan 17 – varje dag

Att jobba övertid och att alltid vara tillgänglig är en del av den nya arbetskulturen. Kanske för att Internet möjliggjort att jobba mot världens alla marknader – från ett och samma kontor. Kanske för att det stämmer, det där som folk säger; sociala medier och pengar sover aldrig. Är du en av de som faktiskt lämnar arbetsplatsen vid 17? Då är det bara att gratulera, du har försprång.

Oavsett vad som gjort det näst intill omöjligt att identifiera sig med Dolly Partons låt Workin Nine to Five finns det ett och annat att lära av raderna i 80-talsdängan. Om du testar att gå från jobbet klockan 17 varje dag i 3 månader kommer du att märka 5 saker:

1. Du måste vara bestämd
Människor är vanedjur och har svårt att bryta mönster. Om du är brukar gå sent från kontoret eller aldrig stänger av datorn förens alla dagens uppgifter är klara kommer detta att bli en utmaning. Heta tips är att skriva in hemgång i kalendern och sätta alarm på mobilen för att påminna dig om att arbetsdagen faktiskt är slut.

2. Du tvingas vara effektiv och planera din tid
Att tydligt avgränsa sin arbetstid gör att man måste strukturera sig och få saker gjorda i tid. I början kan det kännas stressigt men faktum är att du med stor sannolikhet kommer att bli mer effektiv under denna period. Inte bara på grund av att du snart är ett planeringsproffs utan för att din nya livsstil ger dig energi.

3. Du har roligare under din fritid
Att gå från jobbet klockan 17 gör att du inte kommer att vara lika trött när du slutar. Något som gör att du orkar hitta på något kul en vardagkväll eller höra av dig till dina nära och kära.

4. Himlen trillar inte ner om du lämnar en uppgift till nästa dag
Det känns inte kul men ibland kommer du inte att hinna klart med alla arbetsuppgifter. Det gör inget. Gå från jobbet i alla fall och se vad som sker. Spoiler alert! Ofta händer ingenting alls.

5. Din sömn förbättras och du blir pigg!
Om du ser till att gå från arbetet klockan 17 kommer du att ha tid för att hinna göra andra saker om kvällarna. Förslagsvis något du mår bra av. På det viset kan du lättare komma till ro och slipper långa to do-listor som snurrar i huvudet på kudden.