Det händer med kroppen när du sitter mer än 11 timmar per dag

Har du ett stillasittande jobb? Då är du inte ensam. Vår värld blir allt mer digital och i takt med det sitter vi mer framför datorn när vi jobbar. Men vad händer egentligen med kroppen när vi rör oss allt mindre – här är svaret som garanterat kommer få dig att ställa dig upp oftare.

Annons från Clas Ohlson:
Clas Ohlson satsar på företagare och har allt som behövs till kontoret i sitt sortiment. Här blir du medlem i Clas Office – helt gratis.

Du sitter vid frukostbordet, på bussen till jobbet, framför datorn på jobbet, på lunchen och framför tv:n på kvällen. Det blir ganska snabbt 11 timmar om dagen.
Att vi rör oss för lite är välkänt, många har kallat det ”sitta är det nya röka” och flera forskare har slagit larm. Här är fyra anledningar till varför du bör resa på dig oftare.

Ökad livslängd
Personer som sitter mer än 11 timmar per dag löper 40 procent högre risk att dö i förtid än de som sitter fyra timmar per dag.
Försök att stå upp så mycket som möjligt när du arbetar om du har möjlighet. Ett smart knep är att sätta alarmet på telefonen – ta en lite längre kaffepaus, gå upp och ner i trappan eller gå ut och ta lite luft – rör på kroppen var 20:e minut.

Minskar risken för sjukdomar
Stillasittande ökar risken för en rad sjukdomar. Bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, demens, alzheimer, diabetes typ 2, cancer, depression och fetma. I stående position minskar mängden skadliga blodfetter och blodsockernivån sjunker vilket ger bättre förutsättningar för ett friskt hjärta.

Smärtfri i ryggen
Stillasittande är ryggens stora fiende och är en vanlig orsak till att få ont både i nacken och ryggen. Vi sitter ofta i en framåtlutad position vilket ökar belastningen på ryggdiskarna som i sin tur leder till större tryck på ryggen. Ta minst två pauser i timmen för att minska trycket på ryggen.

Rasa i vikt
Att stå upp minskar inte bara risken att drabbas av en rad sjukdomar, du kan också gå ner i vikt. När vi reser oss upp aktiveras kroppen och förbränningen sätts igång. Genom att stå upp 2,5 timmar om dagen kan du bränna 350 kalorier mer än om du sitter ner.

Från och med nu kommer jag stå upp och jobba! Dela gärna detta med dina kollegor eller vänner så att fler blir mer aktiva på jobbet.

Annons från Clas Ohlson:
Som medlem i Clas Office finns det inget att förlora. Alla företagare är alltid garanterade rabatter och det är såklart gratis att gå med.

Källa: MåBra