9 vanliga misstag som nya företagare gör

Att starta företag är alltid lite läskigt. Man vet aldrig hur det kommer gå, och är förstås rädd för att misslyckas. Även om man tror på sin idé kan det vara svårt att veta hur det kommer fungera i praktiken.

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och här nedan kan du läsa några av de vanligaste misstagen som nya företagare gör, enligt honom.

De har inte fokuserat på att göra sig själva unika

Det här är ett av de största misstagen som du kan göra. Innan du startar ett företag måste du fundera på vad det är som gör din affärsidé unik. Varför ska kunderna handla av just dig? Kom på något som gör att du sticker ut från mängden och gör konkurrenterna avundsjuka.

De finns på fel plats

Om du ska starta en butik eller något annat företag dit kunderna ska komma är placeringen är jätteviktig. Vissa tycker att det är bekvämt när de hittar en lokal nära hemmet eller till låg hyra, men det kommer inte att löna sig i längden!

Lokalen måste ligga där människor rör sig, där det är enkelt att parkera och där det inte finns några andra konkurrenter. Dessutom måste lokalen synas ordentligt så att kunderna blir lockade att gå in.

De har en dålig närvaro på internet

Oavsett branch så är internet superviktigt när du startar företag. Alla söker information på internet idag, och om du saknar hemsida, eller har en dåligt uppdaterad hemsida, så kommer de att avskräckas. En seriös och snygg hemsida får istället besökarna att lita på dig. Det här är extra viktigt om du driver försäljning via nätet.

Glöm inte bort sociala medier! Facebook, Twitter och Instagram är enkla sätt att nå ut till kunderna och skapa förtroende. Se till att vara aktiv regelbundet.

De har ingen plan för om det värsta skulle hända

Du ska alltid ha en plan för om det värsta skulle hända. Hur bra ditt företag än går så kan det inträffa oförutsedda saker. Du kan bli sjuk, din produkt kan bli omodern eller så kan en ny och billigare konkurrent dyka upp på marknaden.

Var förberedd på detta, och håll dig uppdaterad om vad som händer i branschen så att du ser om något håller på att förändras. Och glöm inte bort att fira varje framgång också!

De sätter inte upp roliga och spännande mål

Du måste ha ett spännande mål framför dig som du kan sträva mot. Samma sak gäller dina anställda – för utan dem kan du inte ta företaget framåt.

Glöm inte bort att ge dina anställda uppskattning när de gör ett bra jobb. Tänk på att människor inte bara jobbar för lönen idag, du måste ge dem något mer. Se till att hitta varje anställds motivation för att göra ett bra jobb.

De överger inte eller ändrar på idéer som inte fungerar

Ibland måste man svälja stoltheten och inse att ens idé inte fungerar. Att fastna för en idé som inte drar in pengar är livsfarligt. Fundera på hur du kan ändra idén eller om det kanske är läge att skrota den helt.

De tror att kunderna är Ufon

Kunderna till ditt företag är din familj, dina vänner och deras vänner. De är vanliga människor helt enkelt. Men många som startar företag blir konstigt strama mot kunder istället för att behandla dem personligt och med samma värme som de skulle behandla sina bästa vänner.

En sak som är viktig är ärlighet. En kund märker om du är ärlig eller inte, och det kommer löna sig att tänka på detta i längden.

De separerar inte företagets ekonomi från den privata

Det här är både läskigt och väldigt vanligt misstag som nya företagare gör. Om du inte vet vad det kostar att driva företag kommer du bli chockad när du inser det. De hundra tusen du dragit in på ett jobb krymper snabbt ihop till ingenting i ett företag när allt är betalt.

Men det är samma för alla – och det går att driva företag och tjäna pengar ändå.

Innan du startar ett företag måste du skaffa dig koll på hur pengarna rör sig, annars går det snart åt skogen. Om du är hopplös med pengar måste du låta någon annan sköta det åt dig, så är det bara.

De lever i drömmarnas värld

Om man ska lyckas som företagare måste man ha realistiska förväntningar. En del företagare tror att produkten de erbjuder ska sälja sig själv. Istället för att ha en tydlig och stark strategi för sin marknadsföring, kastar de sig in och hoppas på det bästa. Men det fungerar inte så.

Ingen lyckas utan hårt arbete och tydliga strategier!

Vill du läsa fler misstag som företagare gör? Kolla in alla 26 punkterna på starta-eget.se.