9 saker alla kan göra för att få roligare på jobbet

Tycker du att det är trist att gå till jobbet på morgonen? Tycker du kollegorna är tråkiga och att ni saknar sammanhållning? Ingen gör ett bra jobb om vi vantrivs på arbetet, i alla fall inte i längden.

Men det finns olika sätt att få jobbet att bli roligare! Själva arbetsuppgifterna är kanske svåra att ändra på, men arbetsmiljön, relationerna med kollegorna och miljön på kontoret går faktiskt att förbättra.

Kolla in tipsen här nedan.

Skaffa en kontorshund

hundkontor
Att ha sällskap av en hund på jobbet kan faktiskt göra de anställda mer effektiva, trots att det nog innebär en del pauser med gos och kel. Hundar har nämligen en förmåga att göra oss mindre stressade, och på bätttre humör. I längden gör det också att de anställda jobbar bättre.

Så fråga om någon av kollegorna har en hund som kan följa med till kontoret ibland. Kanske kan ni rasta den tillsammans på lunchen så att ni får lite daglig motion också?

Men kolla upp så inte någon anställd är allergisk först, då passar det förstås inte med någon hund!

Ät lunch tillsammans

lunch
Alla måste ju äta så varför inte göra det tillsammans? Istället för att var och en försvinner på sitt håll på lunchen så kan det vara trevligt att sätta sig ner och äta ihop med kollegorna.

Se till att prata om något annat än jobb för en gångs skull, så att inte lunchen blir en förlängning av arbetsdagen.

Dekorera kontoret

tavla
Du mår bättre om du har fint hemma, eller hur? På samma sätt mår du bättre av att ha fint på kontoret! Tycker du de vita väggarna på jobbet är trista? Sätt upp lite tavlor!

Eller varför inte sätta upp en bild från när du och dina kollegor gjorde något kul utanför jobbet sist?

Rör på er

yoga
Vi sitter alldeles för stilla idag. Om du jobbar framför en dator hela dagarna så har du kanske ont i ryggen ibland. För vissa går det så långt så att de måste sjukskriva sig.

Undvik detta genom att ta pauser och rör på dig. Gör det tillsammans med dina kollegor så blir det roligare! Bestäm att ni ska ta en motionspaus en gång i timmen eller en gång varannan timme. När det är dags – lägg ifrån er det ni jobbar med och ställ er upp för att göra några övningar.

Det behöver inte vara så komplicerade övningar, kanske räcker det med lite stretchövningar eller yoga. Eller så kan ni göra något mer fysiskt ansträngande som får upp pulsen och tränar hjärtat. Oavsett vad ni väljer så är det bättre än att sitta still hela dagen.

After Work med kollegorna

aw
Att ses efter jobbet på en öl eller middag kan göra underverk för sammanhållningen mellan kollegorna. Om ni är ett litet företag är det viktigt att bjuda alla så att inte någon känner sig utanför.

Men se till så att det inte går överstyr bara, då kan det lätt bli pinsam stämning på jobbet dagen efter.

Hitta ”er grej”

fun
För att trivas med sina kollegor och kunna arbeta bra med dem är det viktigt att ni har en bra sammanhållning. Ett gäng som jobbat tillsammans länge har ofta sina egna interna skämt, rutiner och jargong.

Om inte så kan ni försöka skapa det. Kom på något som blir bara erat. Det kan vara en speciell fredagslåt som ni spelar varje fredag, en regelbunden tävling eller lek som ni annordnar tillsammans eller något annat kul.

Snacksa på

snacks
Ingen jobbar bra när man är hungrig! Så se gärna till att alltid ha något gott i köket. Det kan vara en påse chips, bröd och ost eller något nyttigare om ni hellre vill det. Fruktfat borde alla företag bjuda sina anställda på!

Om företaget inte har råd att bjuda så kan ni ju skramla ihop till detta själva.

Spela spel

spel
Ingen människa kan jobba effektivt utan att ta pauser! Dessutom jobbar ni bättre om ni kopplar bort jobbet några minuter och gör något annat en stund. Se till att ha något roligt att göra under dessa pauser. På mitt jobb har vi ett pingisbord – perfekt aktivitet på rasten!

Pranks (med kärlek)

officeprank
Bildkälla

Allt behöver inte vara så seriöst hela tiden! Självklart ska ni göra ert jobb under arbetstiden, och inte skämta bort någon viktig kund eller liknande. Men när de bara är du och dina kollegor, passa på att ha lite kul också!

Att skoja med varandra på jobbet kan lyfta stämningen på ett helt kontor, skapa sammanhållning och ge er roliga minnen att tänka tillbaka på.

Se till att inte dra det för långt så att någon blir ledsen bara.