9 entreprenörer som förändrade Sverige

Sverige är känt världen för över sina finurliga och smarta uppfinnare och nytänkande designers. När jag tittar igenom listan över de här entreprenörerna så märker jag att samtliga faktiskt påverkat mitt liv på ett eller annat sätt.

En annan sak jag tänker på är att många av dem började med två bara händer men använde sin kreativitet för att lyckas. Det är så imponerande!

Alfred Nobel.

ska%cc%88rmavbild-2016-09-29-kl-16-41-05
Bildkälla

Världsberömd, inte minst för sitt testamente. Nobel blev under sin livstid en rik man och ville att hans förmögenhet skulle användas till en stiftelse. Räntan som förmögenheten inbringade skulle varje år utdelas som pris till de personer som föregående år gjort mest nytta för mänskligheten – det som kom att kallas för Nobelpriset.

Själv tog han patent på 355 uppfinningar, varav dynamiten är den mest kända.

Astrid Lindgren.

ska%cc%88rmavbild-2016-09-29-kl-15-14-31
Bildkälla

Alla barn och vuxnas sagotant med stort S – och samtidigt en kämpe för rättvisa. Hon såg alla människor oavsett ursprung och nationalitet som lika värda och var mycket tydlig med sina åsikter.

Astrid Lindgren har med sina fantastiska berättelser fängslat många barn i generationer. Hon sa många klokheter, t ex ”Jag vill inte skriva för vuxna. Jag vill skriva för en läsekrets som kan skapa mirakel. Endast barn skapar mirakel när de läser”.

Ingvar Kamprad.

ingvar-billy
Bildkälla

Alla har vi väl något från Ikea hemma? En Billy-bokhylla kanske. Ingvar Kamprad är kanske Sveriges mest kända entreprenör och definitivt den som påverkat inredningen i våra svenska hem allra mest.

Amalia Eriksson.

amalia
Bildkälla

Den fattiga änkan Amalia fick 1859 tillstånd att driva ett bageri i Gränna. Då skapade hon den rosarandiga karamellen – polkagrisen – som i dag är världsberömd och en av Sveriges populäraste souvenirer. Tack för det Amalia!

Clas Ohlson.

ska%cc%88rmavbild-2016-09-29-kl-17-39-53
Bildkälla

Dalmasen drev cykelverkstad på sommaren och sålde tekniska handböcker på postorder under vinterhalvåret. Clas slutade så småningom med att reparera cyklar för att på heltid ägna sig åt sin postorderservice – som till slut ledde till att han startade en butik, sedan en till, och en till…

Erika Aittamaa.

ska%cc%88rmavbild-2016-09-29-kl-16-36-46
Bildkälla

1866 föddes flickan Erika Olofsdotter Kruukkka (som gift Aittamaa) i byn Junosuando. Hon växte upp och gifte sig så småningom och fick många barn. Familjen var fattig, Erikas man arbetade i skogen och för att få in lite extrapengar stickade Erika vantar för försäljning. Ett par vantar blev av misstag alldeles för hårda – då tvättade och borstade Erika vantarna med en ullkarda för att få de mjuka.

Ja, det var så Lovikkavanten kom till. Det är nog inte många som hört talas om Erika, men däremot den vante hon skapade.

Estrid Ericson.

vajpms72nsjkwwrbby79
Foto: Lennart Nilsson Bildkälla

Formgivaren och företagaren Estrid Ericson grundande firman och inredningsbutiken Svenskt Tenn efter ett litet arv från sin far. Hon var bekant med den österrikiske, judiske formgivaren Josef Frank som tvingades till landsflykt när andra världskriget bröt ut. Estrid Ericson knöt Josef Frank till Svenskt Tenn och de jobbade tillsammans under många år i butiken på Strandvägen i Stockholm.

Erling Persson.

ska%cc%88rmavbild-2016-09-30-kl-15-10-56
Bildkälla

Om inte Erling Persson funnits så hade inte heller Hennes & Mauritz, eller kort och gott H&M som man säger nu för tiden, funnits.

Första butiken öppnade i Västerås 1947, den sålde bara damkläder och fick namnet Hennes. När Erling på slutet av 60-talet köpte herrekiperingen Mauritz Widforss Handels AB bytte företaget namn till Hennes & Mauritz.

Anna Whitlock.

anna_whitlock_h8d_1912
Bildkälla

En kvinnosakskämpe som arbetade hårt för kvinnlig rösträtt i Sverige. Hon startade konsumentföreningen Svenska Hem, en kvinnlig kooperation vars idé var mat av hög kvalitet till rimliga priser.

Kvinnornas förening bojkottades i början av svenska handlare, trots det växte Svenska Hem till Sveriges största konsumentförening – med fem butiker och 3 300 kvinnliga medlemmar.