7 växter du kan ställa på kontoret för att motverka stress när du jobbar

Växter är inte bara vackra att titta på – de kan faktiskt få dig att må bättre också. Flera studier har visat att växter kan förbättra atmosfären i både hemmet och på kontoret. Vissa kan faktiskt fungera bättre än alla.

Här är några växter som kan få dig att må bättre på kontoret och bli mindre stressad.

Lavendel

lavve1
Bild: Pixabay

Lavendel är en växt som sägs hjälpa mot både oro, rastlöshet, depression och sömnsvårigheter. Många använder till exempel lavendelolja i badet för att slappna av, studier har visat att inandning av lavendel kan minskade stresshormonet kortisol.

Doften av lavendel kan även få dig på bättre humör på jobbet.

Aloe Vera

flickr11
Bild: Flickr

Aloe Vera är en fantastisk växt att ha på kontoret. Studier har visat att de kan rensa luften från farliga kemikalier och släppa ut stora mängder syre på natten.

Växten tros även kunna hjälpa till för att bekämpa sömnlöshet och hjälpa kroppen att hålla sig lugn.

Jasmin

jasmin1
Bild: Public Domain Pictures

Det är inte bara det att jasmin luktar fantastisk gott, den kraftfulla doften sägs också ha flera naturliga, läkande egenskaper.

Jasmin har använts i tusentals år för att bota olika åkommor, bland annat är har flera studier visat att doften kan motverka ångest. Den ska även sprida positiv energi i rummet – och bygga romanser. Så det kanske kan vara läge att placera en jasmin i sovrummet också.

Rosmarain

rosemary-flower2
Bildkälla

Rosmarin rengör luften, får dig på bättre humör och sägs även kunna förebygga sjukdomar. Dessutom är det gott att äta.

Placera gärna växten nära din arbetsplats så kommer du kunna njuta av en härlig doft hela dagen.

Pepparmint

peppar
Bildkälla

Det sägs att pepparmint kan förbättra kommunikationen om man placerar den vid sin arbetsplats. Människor som vistas i ett rum tillsammans med pepparmint ska även få bättre relationer med varandra.

Så om ni är flera som jobbar på ditt kontor kan det vara värt att köpa in en pepparmintsplanta!

Bambu

babmu
Bildkälla

En bambu på kontoret sägs kunna bringa lycka och har används som lyckobringare i Asien i årtusenden. Du ska placera den i en skål med destillerat vatten på golvet, gärna i ett hörn där den inte får direkt solljus.

Jag vet inte om detta fungerar – men vill gärna ha lite mer tur på jobbet så jag kommer i alla fall testa!

Orkidé

storczyk
Bildkälla

Orkidé är en klassisk kontorsväxt som är väldigt vacker att titta på. Den sägs även förbättra energin i rummet och släpper ut syre under natten.