7 knep som hjälper dig att bli bättre på att samarbeta

Att kunna samarbeta är lika viktigt i privatlivet som på arbetsplatsen, men det kan många gånger vara svårt. Inte främst på arbetsplatsen då man kanske inte känner sina kollegor så bra. Med dessa enkla knep i bakhuvudet blir du en expert på att samarbeta.

Annons från Clas Ohlson:
Clas Ohlson satsar på företagare och har allt som behövs till kontoret i sitt sortiment. Här blir du medlem i Clas Office – helt gratis.

1, Ta inte allt personligt! Det är inte alltid så lätt att skaka av sig kritik eller motsättningar som dyker upp på jobbet. Men det är viktigt att försöka att inte ta allt personligen. Tänk dig att det bara är ditt arbets-jag som ska ta åt sig av kritiken, och inte ditt privata-jag.

2, Skapa en VI-känsla! I ett grupparbete är det viktigt att man skapar en gemenskap där man försöker hjälpa varandra. Om någon i gruppen är ny eller behöver extrahjälp är det viktigt att se det som hela gruppens uppgift att lösa och inte bara den personens bekymmer.

3, Välj dina krig! När man ska samarbeta med andra människor kan det vara någon som inte håller med dig, eller inte bejakar dina idéer. Försök att välja dina strider. Att kompromissa kommer gynna både dig själv och hela gruppen.

4, Kritisera inte inför andra! Om du inte kommer överens med någon eller vill ge någon konstruktiv kritik är det bättre att du gör det enskilt till den personen, och inte framför hela gruppen.

5, Ha en positiv inställning! Robert I. Sutton, professor vid Stanford-universitetet, har gjort studier som visar att känslor smittar av sig snabbare än vi tror på andra människor. Men att vara negativ kan inte bara vara smittsamt för andra utan det kan även framställa dig i dåliga dagar. Försök därför att vara positiv till andra personers tankar och idéer.

6, Var effektiv! Tidsbrist är något som de flesta  är drabbade av så försök vara så effektiv du bara kan. Dubbelkolla vilka som faktiskt behöver delta på ett inbokat möte, och hur ni bäst kan utnyttja den utsatta mötestiden.

7, Lär känna personen du ska samarbeta med! Det blir ofta både mer effektivt och roligare om du lär känna den eller dem personerna du ska jobba med.

Annons från Clas Ohlson:
Clas Ohlson satsar på företagare och har allt som behövs till kontoret i sitt sortiment. Här blir du medlem i Clas Office – helt gratis.